Hva er det med journalister og tall?

Jeg er lærer i journalistikk – har vært det i 15 år. Engang foreleste jeg på Handelshøyskolen BI som hadde opprettet en linje i økonomisk journalistikk. Linjen ble lagt ned på grunn av for få søkere. ”Det er lettere å lære en økonom journalistikk enn en journalist økonomi”, som Trygve Hegnar har sagt. Han har selvsagt rett. Jeg har ingen empirisk undersøkelse å vise til – vet bare at jeg så godt som aldri møter journalister som har interesse for tall og matematikk. Visst fins de, men de tilhører et begredelig mindretall.

Når kunnskapsløshet smitter over i dårlig og misvisende journalistikk kan vi stå overfor et demokratisk problem. I dagens situasjon med fake news og bevisst plantet propaganda, er det viktigere enn noensinne at redaksjonene våre er godt nok utrustet med tallknusere. Publikum må kunne stole på at faktasjekken er like godt forankret når det dukker opp et tall – som når det dukker opp uttalelser.

Mandag 31. januar brakte for eksempel nrk.no en nyhetssak om politireformen som ble ”slaktet” av politiets egne tjenestefolk. Det var riktignok en undersøkelse som var gjennomført som et referansepunkt sommeren 2016 – før reformen var satt ut i live (det er meningen at den skal følges opp etter hvert som den iverksettes). La gå at ikke landets mektigste nyhetsredaksjon nevnte dette med et ord. La gå at Trygve Slagsvold Vedum straks fant grunn til å reagere på sin vanlige febrile måte straks noen tar ordet reform i sin munn. La gå at ikke journalisten nevner med et ord at bare rundt en tredel av tjenestefolkene faktisk besvarte spørreskjemaet. La gå at meningsmålerne derfor advarte mot å trekke for bastante konklusjoner.

Mitt anliggende er at journalisten slapp forbi kvalitetssjekken i sin egen redaksjon og tillot seg å stille følgende spørsmål til landets justisminister: ” ”Du sier politiet ønsker denne reformen, men i denne undersøkelsen er det altså 81 prosent som ikke sier at reformen vil ha en positiv effekt for kriminalitetsbekjempelsen?”

Men se: Like ovenfor blir undersøkelsen riktig referert:
”Kun 19 prosent er enige i at «nærpolitireformen vil bidra til mer effektiv kriminalitetsbekjempelse». 41 prosent er bestemt uenige i påstanden, mens 39 prosent ikke har noen mening.”

Journalisten gjør altså et poeng av at 81% ikke sier at reformen vil ha en positiv effekt. Dette er en pussig formulering – og egentlig ganske uinteressant (det er jo selvsagt mye en polititjenesteperson ”ikke sier”). En riktig tolkning av undersøkelsen er selvsagt at ”fire av ti tjenestepersoner mener reformen ikke vil bidra til effektiv kriminalitetsbekjempelse.” Det kan selvsagt være oppsiktsvekkende nok, men neppe nok til å ta frem totalslakt-kortet.

Et annet eksempel: Min tidligere professor i statistikk og metode, Ottar Hellevik, har påvist at Tønsbergs Blads undersøkelse av holdningen til Bypakke Tønsbergregionen er misvisende. Avisen sammenlikner for eksempel med en undersøkelse fra 2014 – uten at spørsmålene var like. Elementært! Hadde jeg vært Slagsvold Vedum ville jeg kanskje kalt undersøkelsen katastrofal og forlangt at ”noen må gå”. Kanskje har avisa krav på en bedre leverandør av meningsmålinger, men jeg skal nøye med å hevde at publikum har krav på noe bedre.

På samme måte har vi krav på at ikke fylkesordfører Hogsnes og stortingsrepresentant Eidem Løvaas får fritt leide til å tolke trafikktellingene fra oktober som at mellom 80 og 90 prosent av trafikken fra øyene skal nordover. Ikke et eneste kritisk spørsmål fra journalisten. Jeg vil oppfordre Tønsbergs Blad til å trykke oppsummeringstabellen i trafikkundersøkelsen der vi med enkel prosentregning kan slå fast at:

47% av trafikken fra øyene til Tønsberg skal til sentrum
18% av trafikken skal vestover på Semslinna
Litt under 21% skal gjennom byen og nordover
12% skal gjennom byen og østover.

Tidligere fikk Nøtterøys ordfører Jonstang også lov til frekt å slå sammen et par av alternativene i TBs meningsmåling og konkludere med at over 50% av befolkningen vil ha en nord/sør-løsning i bypakka. Ingen stilte hans regneegenskaper i tvil.

Det kan også være grunn til å anbefale et regnekurs hos professor Hellevik for journalisten i TB som til stadighet gjentar at 13% ”skal sørover” – også i en sak som dreier seg om trafikkpresset på Kjellekrysset (der det for Tønsbergs luftforurensings skyld er revnende likegyldig hvor bilene skal etter at de har passert Semslinna). Kanskje er det også på tide å hedre nettopp Hellevik for den innsatsen han nedlegger i å kikke journalister i kortene – slik han for eksempel gjorde det den gang han (og nå er det riktig å bruke ordet) slaktet konseptvalgutredningen til Vegvesenet – den som blant annet ledet til det uføret bypakka nå er kommet i.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s